fbpx

Intestinul, constipația și infecțiile urinare

În timpul unui consult medical legat de o infecție urinară, femeile ar putea fi surprinse sunt întrebate despre starea intestinului și obiceiurile intestinale

Ele ar putea gândi „Am venit să vorbesc despre vezica mea, nu despre intestine!”

Se știe organismul nostru acționează ca un tot unitar și organele și sistemele se influențează reciproc, dar care ar putea fi explicația unui risc crescut de infecții ale vezicii urinare (cistite) în cazul unei constipații?

1. Legătura dintre flora intestinală și infecțiile urinare

Este binecunoscut faptul infecțiile urinare (cistitele) sunt cel mai frecvent cauzate de o bacterie numită Escherichia coli (E. Coli). Dar nu toate bacteriile E.coli pot determina cistită, ci doar o anumită variantă numită uropatogenă – tocmai pentru face mult rău vezicii urinare.

Ce are caracteristic această E Coli Uropatogena?

  • Este localizată în intestin, dar nu determină simptome la nivelul intestinului
  • perineul, ajunge la nivelul uretrei și apoi ascensioneaza în vezica urinară (ax intestino-pelvino- urinar)
  • La nivelul vezicii urinare determina inflamație și simptomele caracteristice cistitei (urinări frecvente, usturimi și durere)

Constipația poate duce la niveluri ridicate de bacterii Escherichia coli (E. coli) în rect, crescând riscul ca acestea se răspândească în tractul urinar.

Dacă te gândești la motivele constipației, acestea includ adesea o alimentație nesănătoasă și un stil de viață sedentar. Ambii factori contribuie și sunt legați de diversitatea microbiomului intestinal.

2. Obstrucția vezicii urinare

Rectul și colonul sunt localizate chiar în spatele vezicii urinare. În cazul constipației sau scaunelor voluminoase, rectul (cu scaunul) începe apese asupra vezicii urinare și împiedică golirea completă în timpul urinarii. Astfel, urina stă mai mult timp în vezica și cu cât stă mai mult cu atât este mai mare șansa ca bacteriile se dezvolte în urină, ducând la o infecție.

3. Scurgerea urinii în sens opus

Presiunea de la intestin (colon) poate determina, de asemenea, ca urina curgă în sens anormal, dinspre uretră spre vezică, ascensionând orice bacterie din uretră până în vezica.

Așadar, cel mai important rezervor de E. Coli uropatogen se găsește la nivel intestinal și este punctul de pornire al infecțiilor urinare.

De obicei, în caz de infecții urinare, se folosesc diverse alternative nonantibiotice care au scopul de a scădea acțiunea E. Coli la nivelul vezicii urinare.

E ca și atunci când avem o gaură în acoperiș și plouă, apa se scurge pe covorul din sufragerie, iar noi alegem mutăm covorul sau punem un vas sub locul de unde curge din tavan.

Nici una dintre cele două variante nu rezolvă cauzagaura din acoperiș (în cazul infecțiilor urinare – rezervorul intestinal) și posibilele repetări ale procesului.

Dacă vrem reparăm gaura din tavan, ar trebui ne adresăm, prin soluții terapeutice, rezervorului de la nivel intestinal.

Ca și concluzie a celor de mai sus, o intervenție combinată, cu un produs care acționează atât la nivel intestinal, cât și la nivelul vezicii urinare, este cea mai bună soluție în cistite.