Sfatul medicului urolog
Cistitele repetate la femei, soluții numeroase în farmacii, dar care dintre ele au susținere științifică?
Partea II - Cum prevenim cistitele
Dr. Andrei Manu Marin
Medic primar urolog, doctor în științe medicale, specialist în neuro-urologie
Clinica: Evo-Med
Cistita, inflamația vezicii urinare, este o afecțiune extrem de supărătoare datorită simptomelor dureroase în timpul urinării și a frecvenței crescute a urinărilor, dar și a recidivelor care se întâmplă relativ frecvent.
În primul articol am descris mai multe forme de cistite care beneficiază de tratamente diferite (cistita bacteriană, bacteriuria asimptomatică și cistita interstițială). În acest articol prezentăm câteva modalități de prevenție a cistitelor bacteriene și a recidivelor lor.
Am stabilit că putem vorbi de cistita bacteriană doar atunci când un germene poate fi izolat la analiza numită urocultură.
Majoritatea cistitelor simple necomplicate sunt cauzate de bacteria E. Coli (>80%). Majoritatea tulpinilor de E. Coli care cauzează cistita provin din flora intestinală a pacienților și sunt diferite de tulpinile care cauzează alte infecții (de exemplu, digestive) – mai multe detalii despre E.coli uropatogene puteți găsi în primul articol.
La apariția unei bacterii la nivelul vezicii urinare, organismul are metode simple de apărare:
- mucusul ce acoperă interiorul vezicii și care face ca peretele vezicii să nu vină în contact direct cu germenii. Bacteriile ajunse în vezică sunt rapid eliminate odată cu prima urinare, dacă mucusul vezicii este intact și de bună calitate și nu permite aderarea lor la peretele vezicii.
- golirea completă a vezicii la urinare. Un reziduu urinar prezent după urinare reprezintă un mediu bun pentru creșterea și înmulțirea bacteriilor care astfel au timp să altereze mucusul vezicii și să poată adera la peretele vezicii, pe care îl irită, inflamează și astfel apare cistita.
Inflamația peretului vezical reprezintă cistită și generează simptomele de durere și urinat des. Dacă germenii apar în urină dar, datorită mucusului protector, nu reușesc să ajungă la peretele vezical, cistita și simptomele ei nu apar.
Totodată există și metode de prevenire atât a cistitelor cât și a recurențelor lor:
- Consumul de lichide și urinarea de mai multe ori pe zi (în medie de 5-6 ori)
- Reducerea numărului de germeni din zona perineului, anusului, vaginului, mai ales a lui E. Coli prin:
- Tratarea constipației. O persoană constipată elimină un număr mult mai mare de germeni care colonizează apoi zona perineală și perianală de unde pot urca pe uretră în vezica urinară.
- Evitarea lenjeriei strâmte și/sau lenjeriei de plastic care pot favoriza și ele înmulțirea germenilor din zona perineală.
- Evitarea igienei prea intense în zona perineală/genitală, care, dacă se face cu apă sub presiune (duș), poate împinge germenii pe uretră, în sus, în vezică.
- Prezența lactobacililor în număr mare. Există studii care au demonstrat că prezența Lactobacililor (în special lactobacilus crispatus) în număr mare în zona perineală, vaginală, perianală, poate reduce riscul recidivei cistitelor cu E.Coli, probabil prin competiția dintre cei doi germeni, unul benefic și celălalt patogen. În acest sens există produse care au un conținut crescut de lactobacili și produc acest efect (1).
- Mucoprotectoare (xyloglucan gelatina). Acestea acționează intestinal realizând un film protector care blochează contactul E. Coli cu mucoasa intestinală, împiedică proliferarea acestora și deplasarea lor către perineu/vagin/vezică) și au drept efect reducerea numărului de germeni E. Coli din intestin.
- D-manoza este eficientă în eliminarea E. Coli din vezica urinară, prin scăderea aderenței bacteriilor la mucusul vezical.
- Vaccinurile sunt demonstrate că fiind utile în prevenirea recidivei.
Extractul de Merișor (cranberries) a fost o perioadă recomandat pentru prevenirea recidivei cistitei dar, în prezent, studiile pe loturi mari de pacienți au arătat că nu are acest efect.(2)
Dispariția unei infecții simptomatice din vezica urinară se poate obține doar prin tratament cu antibiotice, antibioticul trebuind să fie ales conform antibiogramei (test efectuat simultan cu urocultura). Pentru o cistită simplă, adică fară febră sau sângerare, antibioticul trebuie luat 3 zile. Împreună cu antibioticul, sau după, pot fi administrate produse care au ca rol reducerea încărcăturii bacteriene de la nivel intestinal și urinar, menționate anterior.
Profilaxia recidivelor se face prin măsurile de igienă menționate mai sus dar și prin administrarea de soluții care au ca rol reducerea rezervorului de E. Coli de la nivel intestinal.
Mai multe informații puteți citi pe www.evo-med.ro, www.cistita.ro
Referințe
1. The Vaginal Microbiota and Urinary Tract Infection ANN E. STAPLETON Microbiol Spectr. 2016 December ; 4(6): . doi:10.1128/microbiolspec.UTI-0025-2016.
2. Jepson, R.G., et al. Cranberries for preventing urinary tract infections. Cochrane Database Syst Rev, 2012. 10: Cd001321. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23076891