fbpx

Infecția Urinară

Află mai multe despre

PREVENȚIE ȘI TRATAMENT

PREVENȚIE

Cum poți să previi infecțiile urinare recurente?

Pentru a combate infecțiile recurente ale tractului urinar, sunt recomandate diverse strategii preventive, de la abordări naturale la tratamente medicamentoase și intervenții medicale. Implementarea profilaxiei pentru recurențele infecțiilor urinare trebuie adaptată la nivelul de risc individual, determinat prin utilizarea nomogramei Lutire. Primul pas constă în identificarea și eliminarea factorilor de risc pentru recidive.  

O profilaxie activă este esențială pentru persoanele clasificate cu risc mediu și ridicat, folosind metode precum:

Substituția hormonală

La femeile postmenopauză, estrogenii topici sunt recomandați pentru combaterea atrofiei genitale. Aceștia pot influența pozitiv flora și pH-ul vaginal, cu efecte secundare minore.

Extract de Merișoare

Extractul de merișoare americane (Vaccinium macrocarpon) este utilizat pe scară largă în medicina tradițională, în principal împotriva infecțiilor tractului urinar. Proantocianidele din merișoare împiedică aderența bacteriilor de celulele epiteliale de la nivelul vezicii urinare. Utilizarea merișoarelor în cistita recurentă poate avea efecte benefice. Unele studii recomandă utilizarea acestui extract timp de cel puțin șase luni.

D-manoză

D-manoza este un zahăr simplu găsit în mod natural și în cantități mici în portocale, mere și piersici. Se absoarbe rapid în intestin și se excretă prin rinichi, atingând niveluri ridicate în tractul urinar. Are un efect anti-aderent, întrucât se leagă de E. coli, crescând eliminarea acesteia prin urină. Utilizarea merișoarelor și a D-manozei se bazează pe faptul că variantele uropatogene ale E. coli au pili pe suprafață, ceea ce ajută la aderența bacteriană la nivelul vezicii urinare. Merișoarele și D-manoza pot fi administrate împreună deoarece ambele împiedică aderența bacteriană.

Hibiscus

Contribuie la buna funcționare a aparatului urinar și la crearea unui mediu acid, impropriu aderării și dezvoltării agenților patogeni.

Combinația de film mucoprotector intestinal, hibiscus și propolis

Această formulă acționează în două locuri, în același timp: la nivel intestinal, reduce rezervorul intestinal de E. Coli; totodată, la nivelul vezicii urinare, creează un mediu nefavorabil pentru germene. În plus, face asta în cel mai blând mod cu putință, cu ingrediente naturale.

Probioticele

Mai multe studii științifice indică faptul că reglarea florei gastrointestinale și vaginale cu anumite probiotice poate preveni infecțiile genito-urinare. Lactobacillus (grupul bacteriilor producătoare de acid lactic) sunt principalele bacterii studiate. Utilizarea Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus crispatus, Lactobacillus reuteri poate contribui la prevenirea recurențelor infecțiilor urinare.

Profilaxia Imunoactivă

Administrarea orală, intravaginală sau intramusculară a vaccinurilor obținute din extracte bacteriene de tulpini uropatogene poate fi utilizată ca măsură de gestionare a infecțiilor tractului urinar.

Profilaxia cu Antibiotice

Înainte de a oferi profilaxie cu antibiotice, este necesară consilierea pentru a evalua modificările comportamentale și măsurile non-antimicrobiene care eșuează.

TRATAMENT

Cum se tratează infecțiile urinare recurente?

Tratamentul infecțiilor urinare la femei depinde de mai mulți factori. În primul rând, trebuie făcută o distincție între infecțiile asimptomatice și infecțiile simptomatice. Prezența bacteriilor în urină (bacteriuria) este frecventă la femei, iar prevalența acesteia crește odată cu înaintarea în vârstă.

Tratamentul pentru această afecțiune nu este întotdeauna considerat necesar, mai ales dacă nu sunt prezente simptome. Totuși, la anumite grupe de risc (de ex. sarcina), medicul va prescrie un tratament cu antibiotice chiar și în absența simptomelor.

Terapia cu antibiotice este o parte importantă a strategiei de vindecare a infecțiilor de tract urinar. Controlul factorilor de risc și profilaxia sunt, de asemenea, necesare pentru a obține rezolvarea completă a infecției. 

Pe lângă tratamentul antibiotic, care trebuie recomandat de medic, se pot asocia: antispastice sau antiinflamatoare, produse pe bază de film mucoprotector intestinal + propolis + hibiscus, suplimente cu merișoare, hibiscus, d-manoză sau combinații, și ceaiuri diuretice.