Sfatul medicului urolog

Cistitele repetate la femei, soluții numeroase în farmacii, dar care dintre ele au susținere științifică?

Partea I

Dr. Andrei Manu Marin
Medic primar urolog, doctor în științe medicale, specialist în neuro-urologie
Clinica: Evo-Med

Cistită, inflamația vezicii urinare, este o afecțiune extrem de supărătoare datorită simptomelor dureroase în timpul urinării și a frecvenței crescute a urinărilor.

Atunci când se întâmplă să și recidiveze, ceea ce se întâmplă relativ frecvent, pe lângă simptomele supărătoare, se mai adaugă și anxietatea dată de faptul că nu se găsește cauza și soluția potrivită de tratament. Frica de recidivă face ca multe femei să își schimbe activitățile cotidiene.

Există mai multe forme de cistite care beneficiază de tratamente diferite: cistita bacteriană, bacteriuria asimptomatică, cîstită interstițială.

Cistita bacteriană și Bacteriuria asimptomatică

Putem vorbi de cistita bacteriană doar atunci când un germene poate fi izolat la analiza numită urocultură. O urocultură pozitivă este analiza care stabilește diagnosticul de cistită bacteriană, ea identificând germenul cât și antibioticele la care acesta este sensibil (antibiogramă).

Foarte important – Urocultură și tratamentul cu antibiotice nu trebuie făcute decât în prezența unei simptomatologii (durere, usturime la urinare, urinare frecventă, urina tulbure) sau la recomandarea medicului.

Există frecvent uroculturi pozitive fără simptomatologie, așa numita bacteriurie asimptomatică, la care tratamentul cu antibiotice este inutil și duce la apariția rezistenței microbiene.

Ghidul din 2018 al Asociației Europene de Urologie (EAU) nu recomandă tratament antibiotic în caz de urocultură pozitivă (bacteriurie) asimptomatică, la următoarele tipuri de pacienți (1):

  • femei la menopauză, și pre-menopauză, non-gravidă
  • femeile diabetice
  • vârstnicii instituționalizați
  • persoanele cu leziuni ale măduvei spinării
  • pacienții cu cateter urinar permanent

Chiar în cazul unor cistite recidivante este recomandat ca atunci când există un episod fără simptome urinare supărătoare, să nu se dea antibiotic, chiar dacă urocultura este pozitivă, considerându-se că echilibrul microbiotei din vezică urinară nu trebuie alterat.

Majoritatea cistitelor simple necomplicate sunt cauzate de bacteria E. Coli (>80%). Majoritatea tulpinilor de E. Coli care cauzează cistita provin din flora intestinală a pacienților și sunt diferite de tulpinile care cauzează alte infecții (de exemplu, digestive). Ele se numesc tulpini E.coli uropatogene și s-a demonstrat că ele au un comportament specific (2):

  • pot exista în flora intestinală normală fără a determina manifestări, unde se dezvoltă și capătă niște factori specifici de virulență
  • în anumite situații, care țin de gazdă sau de mediu, numărul lor crește și devin predominante
  • în căutarea unui mediu mai propice, în special la femeie, datorită uretrei scurte, pot coborî din rect, colonizează zona perineală și urcă apoi în vezică unde pot declanșa inflamația dacă depășesc mecanismele de apărare ale vezicii urinare.

Prezența lor în flora intestinală normală, precum și factorii de virulență specifici, pot fi explicații plauzibile pentru rata mare de recidivă a infecțiilor urinare.

Dispariția unei infecții din vezica urinară cu simptomatologie se poate obține doar prin tratament cu antibiotice, antibioticul trebuind fie ales conform antibiogramei (test efectuat simultan cu urocultura).

Pentru o cistită simplă, adică fară febră sau sângerare, antibioticul trebuie luat 3 zile.

Împreună cu antibioticul, sau după, pot fi administrate produsele care au ca rol reducerea încărcăturii bacteriene de la nivel intestinal și urinar, menționate.

Profilaxia recidivelor se face prin măsurile de igienă pe care le vom menționa în partea a 2 a dar și prin administrarea de soluții care au ca rol reducerea rezervorului de E. Coli de la nivel intestinal.

Cistita Interstițială - vezica dureroasă cronică

Este o cistită la care există simptome de cistită dar cu urocultură sterilă. Este o cistită mult mai supărătoare, cauzată de apariția unei „iritațiiîn interiorul vezicii, care devine dureroasă în contact cu urina. Pacienta (pentru apare cel mai des la femei) simte dureri exact ca la cistita clasică, dureri care se intensifică pe măsură ce se umple vezica, ceea ce o face se ducă mai des la toaletă, pentru a scăpa de disconfort. În stadiile incipiente, suferința poate apărea sub formă de crize de durere și urinat des, săptămânale sau lunare, care se ameliorează la căldură și se agravează la frig, după consumul alimentelor condimentate și acre sau după un contact sexual. Pacienta se gândește imediat la o posibilă cistită, dar urina, la analiză, nu este infectată.

În acest caz este necesară vizita la urolog pentru diagnostic și tratament corespunzător.

Mai multe informații puteți citi pe www.evo-med.ro, www.cistita.ro.

Referințe

  1. https://uroweb.org/wp-content/uploads/EAU-Guidelines-on-Urological-Infections-2018-large-text.pdf
  2. Relationship between E.Coli Strains causing acute Cystitits in Women and the Fecal E.Coli Population of the host-Moreno et al. Journal of Clinical Mikrobiology, Aug. 2008 p. 2529 – 2534