fbpx

Infecția Urinară

Află mai multe despre

INFECȚIA URINARĂ

CE ESTE INFECȚIA URINARĂ?

Tractul urinar include rinichii (care filtrează sângele pentru a produce urină), ureterele (tuburile care transportă urina de la rinichi la vezica urinară), vezica urinară (care stochează urina) și uretra (tubul care transportă urina din vezica urinară în exterior).

Infecțiile tractului urinar sunt infecții comune care apar atunci când bacteriile, cel mai adesea provenite din tractul digestiv, pătrund în uretră și infectează tractul urinar. Dacă infecția rămâne doar la nivelul vezicii urinare, se numește infecție urinară necomplicată sau “cistită necomplicată” și sunt cele mai frecvente infecții urinare.

Dacă infecția trece de vezica urinară și ajunge în rinichi, se numește infecție renală sau “pielonefrită” și e considerată infecție urinară complicată. Acestea sunt mai puțin frecvente, dar mai grave decât infecțiile vezicii urinare.

Cine este mai predispus la infecții urinare?

Unele persoane prezintă un risc mai mare de a face o infecție urinară.

Dacă ești femeie, șansele de a face o infecție a tractului urinar sunt mari, deoarece uretra femeilor este mai scurtă și mai aproape de rect. Acest lucru face ca bacteriile să pătrundă mai ușor în tractul urinar. Unele femei se confruntă cu infecții urinare în mod regulat (numite infecții urinare recurente).

Alți factori care pot crește riscul de infecții urinare:

  • O infecție urinară anterioară
  • Neevacuarea totală a vezicii urinare, ceea ce poate cauza stagnarea urinei și dezvoltarea bacteriilor.
  • Frecvența actului sexual
  • Constipația
  • Modificări ale echilibrului florei vaginale (bacteriile care trăiesc în interiorul vaginului).
  • Obiceiuri legate de igienă (de ex. ștergerea din spate în față)
  • Vârsta (adulții mai în vârstă sunt mai predispuși să facă infecții urinare)
  • Sarcina. În timpul sarcinii, sistemul de drenaj de la rinichi la vezica urinară se lărgește, vezica este comprimată, astfel încât urina nu se scurge la fel de repede. Acest lucru facilitează apariția unei infecții urinare.
  • Utilizarea cateterului (sondă urinară). Persoanele care nu pot urina singure (persoanele spitalizate, cu probleme neurologice, paralizate, etc.) și folosesc un tub (cateter) pentru a urina au un risc crescut de infecții urinare.
  • Boli asociate (diabetul, prolaps de organe, incontinența urinară sau fecală, malformații de tract urinar, tulburări gastrointestinale)
  • Predispoziție genetică

În general, conform literaturii de specialitate, după un prim episod de infecție urinară, 3 din 10 femei vor dezvolta un nou episod în șase luni, iar 3 din 100 femei vor avea o a doua recidivă în șase luni.

De câte tipuri sunt infecțiile urinare?

În funcție de gravitate, infecțiile urinare se clasifică în:

Simple

Infecțiile simple afectează, de obicei, tractul urinar inferior şi produc doar simptome locale.

Complicate

Infecţiile urinare complicate se pot manifesta prin semne locale grave (de ex. sângerări, scurgeri purulente, etc.) sau la distanţă (de ex. febră, frisoane, etc).

În funcție de simptomatologie, infecțiile de tract urinar pot fi:

Asimptomatice

Sunt caracterizate prin bacteriurie (bacterii în urină) fără simptomatologie clinică.

Simptomatice 

Sunt caracterizate prin bacteriurie (bacterii în urină) însoțită de manifestări clinice.

În funcţie de zona afectată, infecţiile urinare pot fi clasificate în:

Cistită

Cistita este cel mai comun tip de infecţie care afectează, de obicei, femeile. Aceasta reprezintă o inflamaţie a vezicii urinare.
Există mai multe forme de cistite care beneficiază de tratamente diferite:

  • cistita bacteriană
  • bacteriuria asimptomatică
  • cistita interstițială.

Uretrită

Uretrita este inflamaţia uretrei, secundare unei infecţii uretrale, ce apare, de obicei, la bărbaţi şi este cauzată de agenţi patogeni precum Chlamydia sau gonococul, transmiși cu uşurinţă prin contact sexual neprotejat.

Prostatită

Prostatita este o inflamație a prostatei cel mai adesea cauzată de bacterii. Prostatita cauzează adesea urinare dureroasă sau dificilă, precum și dureri în zona inghinală, pelviană sau la nivelul organelor genitale.

Pielonefrită

Pielonefrita este localizată la nivelul rinichilor, cauzată de colonizarea bacteriană a tractului urinar superior. Cistita acută poate favoriza ascensiunea infecţiei de la nivelul vezicii urinare spre rinichi. Poate să apară şi la bărbaţi sau la copii (fiind una dintre infecţiile urinare comune la copiii sub un an), însă este mult mai des întâlnită la femei.

Cistita acută necomplicată este cea mai frecventă infecție urinară, care apare în principal la femeile adulte, în special la femeile tinere active sexual și la femeile aflate în postmenopauză.

Cistita acută necomplicată este cea mai frecventă infecție urinară, care apare în principal la femeile adulte, în special la femeile tinere active sexual și la femeile aflate în postmenopauză.

În general, conform literaturii de specialitate, după un prim episod de infecție a tractului urinar, 3 din 10 femei vor dezvolta un nou episod în șase luni, iar 3 din 100 femei vor avea o a doua recidivă în șase luni.

Există încă un tip de cistită la care există simptome, dar cu urocultură sterilă. Denumită cistită interstițială, este o cistită mult mai supărătoare, cauzată de apariția unei „iritații” în interiorul vezicii, care devine dureroasă în contact cu urina. Pacienta (pentru că apare cel mai des la femei) simte dureri similare cistitei clasice, care se intensifică pe măsura ce se umple vezica, ceea ce o face să se ducă mai des la toaletă pentru a scăpa de disconfort.