fbpx

Infecția Urinară

DIAGNOSTIC

Cum știi dacă suferi de infecție urinară?

Deseori, un medic poate diagnostica o infecție a tractului urinar pe baza simptomelor descrise de tine, nefiind necesare alte teste. În alte cazuri, este nevoie de un sumar de urină și/sau o cultură de urină pentru a ajuta la diagnosticarea unei infecții urinare. În farmacii există și teste rapide de depistare a infecției urinare.

Dacă ești femeie, ai simptome tipice unei infecții a vezicii urinare și nu ai iritații sau secreții vaginale, este foarte probabil să ai o infecție urinară!

Un sumar de urină verifică prezența globulelor albe în urină. Celulele albe din sânge sunt responsabile pentru combaterea infecțiilor, astfel încât prezența lor în urină sugerează o infecție.

O cultură de urină este un test care folosește o mostră de urină pentru a încerca să cultive bacterii într-un laborator. Aceasta poate identifica și tipul de bacterie care cauzează infecția urinară și poate determina ce antibiotice sunt active împotriva acelei bacterii (cultură cu antibiogramă). De obicei, este nevoie de aproximativ 48 de ore pentru a obține rezultate.

Un sumar de urină și o cultură de urină sunt adesea efectuate la persoanele care:

  • se confruntă cu primul lor episod de simptome de infecție urinară
  • au o suspiciune de infecție renală
  • au simptome care nu sunt specifice doar unei infecții a vezicii urinare (inclusiv febră, durere în prostată).

În ultimii ani, interesul pentru medicina predictivă a crescut. Medicina predictivă a fost definită ca o ramură a medicinei care are ca scop identificarea pacienților cu risc de a dezvolta o boală, permițând astfel fie prevenirea, fie tratarea timpurie a bolii respective.

Medicina predictivă are un rol important în toate bolile cu prevalență ridicată a recurenței și care au impact ridicat asupra calității vieții, precum infecția urinară.

Abordarea corectă a ITU recurente include evaluarea factorilor de risc folosind instrumente validate și depistarea precoce a pacienților cu risc de recidivă.

O nomogramă ușor de utilizat a fost dezvoltată de Prof. Dr. Tomasso Cai pentru a prezice riscul de recurență al ITU și este denumită LUTIRE (Risc de recidivă a infecției urinare inferioare). Această nomogramă include următorii factori de risc:

  • numărul de parteneri,
  • funcția intestinală,
  • agenți patogeni izolați,
  • starea hormonală,
  • numărul de recidive anterioare ale ITU și
  • tratamentul anterior.

Această nomogramă prezice cu o bună acuratețe probabilitatea apariției unui nou episod ITU la femei și identifică femeile care necesită măsuri profilactice.

Nomograma identifică 3 grupe de risc ce pot recidiva în următorul an:

  • risc scăzut – probabilitatea totală de recidivă 20%- 45%
  • risc moderat – probabilitatea totală de recidivă 46%-70%
  • risc ridicat – probabilitatea totală de recidivă 71%-99%

Persoanele care au un risc scăzut necesită o consiliere standardizată cu privire la factorii de risc recurenți (igiena, îmbrăcămintea, dieta, activitățile și medicamentele)

Persoanele care au un risc moderat necesită evaluarea factorilor de risc și consilierea cu privire la modificarea stilului de viață, având ca scop reducerea sau chiar eliminarea factorilor de risc. La aceste persoane se poate recomanda și profilaxia activă, dacă sunt motivate de a face acest lucru.

Persoanele care au un risc crescut necesită, pe lângă cele de mai sus, profilaxie activă!